Axer
Bolig

Slik reguleres en eiendom

Regulering av eiendommer har til hensikt å endre hva en eiendom kan brukes til, og følger en prosess i gjeldende kommune som styres av plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter. Prosessen består av flere trinn som må gjennomføres før man kan få en godkjent plan og kan igangsette arbeidet.

Regulering eller omregulering av en eiendom er oftest i forbindelse med at eier av eiendommen ønsker å utvikle eller bygge noe annet på eiendommen, enn hva som er tillatt. 

  • 1

    Planinitiativ og planforslag

  • 2

    1. gangsbehandling

  • 3

    2. gangsbehandling

  • 4

    Politisk behandling og vedtak

  • 5

    Rammesøknad

  • 6

    Byggetillatelse

Fra planinitiativ til byggetillatelse


Den første fasen i en omreguleringsprosess er å utarbeide et planinitiativ. Dette innebærer blant annet at man må kartlegge og beskrive området, og vurdere hvilke endringer man ønsker å gjøre. Planinitiativet må så sendes inn til kommunen som skal behandle det og vurdere om det skal settes i gang en planprosess basert på det innsendte planinitiativet. Etter at en planprosess formelt er satt i gang varsles det oppstart av planen til alle naboer  og andre berørte i tillegg til offentlige myndigheter. Deretter utarbeider den som er planforslagsstiller et planforslag basert på tilbakemeldinger fra kommunen og andre høringsparter som spilte inn til varsel om oppstart. 

Etter at et ferdig planforslag er sendt inn, vil kommunens administrasjon, ofte kalt PBE, saksbehandle dette og blant annet vurdere om planen er i samsvar med overordnede planer og målsettinger, og om den tar hensyn til viktige områder som miljø, estetikk og samfunnsinteresser. 

Administrasjonen sender deretter planforslaget med sin anbefaling av videre prosess til politisk 1, gangsbehandling (i Oslo og Bergen har de ikke 1. gangsbehandling, da legges planforslaget direkte ut på høring), også kalt offentlig ettersyn).  Dersom planen blir godkjent i 1. gangsbehandling, vil den sendes videre på høring/offentlig ettersyn og deretter bearbeides videre med de innspill som har kommet inn.  Etter at planforslaget er bearbeidet på ny sendes det inn til en 2.gangsbehandling. Her vil planforslaget saksbehandles på ny før det går til endelig politisk behandling i kommunestyret. Dersom kommunen mener at planforslaget må endres før endelig politisk behandling kan det i noen tilfeller være aktuelt å arrangere en ny høring.

Når planen er ferdigbehandlet og vedtatt av kommunestyret, kan man gå videre til å søke om rammesøknad, så snart klagefristen for planvedtaket er utløpt. En rammesøknad innebærer å utarbeide mer detaljerte planer for hvordan utbyggingen eller endringene skal gjennomføres. Rammesøknaden setter de ytre rammene for tiltaket og må være i tråd med det reguleringsplanen tillater. 

Etter at rammesøknaden er godkjent, kan man søke om byggetillatelse som vil gi en tillatelse til å igangsette byggingen av det som er rammesøkt. Her vil detaljene i det som skal bygges fremgå . Dette er en tillatelse til å sette i gang selve byggeprosessen. Før man kan få byggetillatelse, må man også ha valgt et selskap som skal gjennomføre byggingen.

Spisskompetanse er viktig

Hvert steg i prosessen kan ta lang tid, og må ofte gjentas opptil flere ganger. Omregulering er derfor en ganske omfattende oppgave, og den krever god planlegging og samarbeid med både kommune og riktige fagpersoner. Det er derfor uhyre viktig å ha riktig spisskompetanse inn i et reguleringsløp. Riktige mennesker, kompetanse og fremgangsmåte kan faktisk forkorte perioden fra uregulert til ferdig regulert med flere år.

Vi i Axer Eiendom er spesialister på regulering av eiendom, og ser raskt hvilke muligheter som bør utforskes. Ta kontakt med oss dersom du sitter på en eiendom med potensiale for større utbygging.


Kontakt meg for en uforpliktende prat om min eiendom

Kort info om eiendommen