Ærverdige Håkongården
Formål
Kontor, restaurant og næring
Ledig areal
4. etasje: ca 380 kvm
5. etasje ca 411 kvm m/mesanin og takterrasse
Total størrelse
Ca. 3200 kvm. fordelt på 4/5 etasjer.
Sted
Bergen sentrum
Historisk og bærekraftig
Da vi i Axer Eiendom overtok Håkongården, så oppstod ideen om å skape et av Bergens flotteste kontormiljøer. Med sin ærverdige historie og sentrale beliggenhet, så mente vi at bygget hadde en sjel som fortjente å bli tatt godt vare på. Vi ønsket å kombinere det beste fra fortiden, med alle tenkelige moderne fasiliteter. Gjennom omfattende renovering er byggets karakteristiske elementer bevart, samtidig som kontorfasilitene ble så bra at vi selv valgte å flytte inn.
Håkongården er med dette klar for en ny æra, hvor historisk sjarm møter fremtidens arbeidsplass, og gir de ansatte et inspirerende miljø å jobbe i.
Topp moderne og sentralt
Håkonsgaten 27 har en meget sentral og attraktiv beliggenhet, midt i Bergen sentrum, omkranset av flotte bygårder og et yrende sentrumsliv. Det er kort gangavstand til bybanestoppet ved Byparken og bussholdeplassen ved Festplassen. Dersom en er avhengig av bilparkering, er det mange muligheter blant annet i GriegGarasjen, KlosterGarasjen eller ByGarasjen.
1. og 3. etasje er utleid til det børsnoterte konsernet Rekom group. 2. etasje er utleid til gårdeier, eiendomsselskapet Axer Eiendom.
Energiklasse B
Behovsstyrt ventilasjon og kjøling
Soneinndelt oppvarming via sentralvarme
Sensorstyrt solskjerming
Sosiale soner og felles kjøkken / kantine
Takterrasse i mot stille bakgård
Fleksible lokaler optimalisert for leietagertilpasning
Fra historisk meieri til moderne arbeidsplass
Håkongården, med en historie som strekker seg tilbake til 1923, har gjennomgått en spennende transformasjon. Opprinnelig var bygningen et meieri, som rommet både produksjon og utsalg, og tjente Bergens befolkning med ferske meieriprodukter. Da meieriet ble lagt ned i 1941, ble Håkongården omgjort til et hotell. De nederste etasjene huset ulike uteliv- og restaurantkonsepter, som gjorde det til et samlingspunkt i byen. Med sin beliggenhet i hjertet av Bergen, kunne man knapt finne et mer sentralt sted.
I dag står Håkongården foran en ny æra, hvor historien bevares og fremtiden omfavnes. Den omfattende renoveringen har sett bygningens klassiske marmortrapper og detaljerte smijernsarbeider bli nøye pusset ned og restaurert. Lysfylte soner ved inngangspartiet er gjenbrukt, og i toppetasjen er de opprinnelige bjelkene bevart, noe som gir et rustikt preg uten å gå på bekostning hverken kvalitet eller miljø.
Optimalisert for leietakertilpasning
Innvendig blir bygget levert som rålokaler for å tilpasse leietakers ønsker, både når det gjelder planløsning, stil og konsept. Her er det plass til aktører innen ulike virksomheter med behov som for eksempel kontor, møterom, behandlingsrom, undervisningslokaler eller lignende.
Tilgjengelig og bekvemt
Nyrenoverte Håkongården setter standarden med nye og moderne fasiliteter. Hver etasje er utstyrt toaletter og bad med dusjer, enten du vil ta sykkelen til jobb eller en økt i lunsjen.
Godt inneklima, lys og luft er også en av fordelene med å flytte inn i «nye» lokaler. Soneinndelt oppvarming, solskjerming med sensor, kjøling til varme dager er noe av det som bidrar til et sunt og effektivt arbeidsmiljø.
Heis er en selvfølge, om du ikke ønsker å gå de elegante marmortrappene til kontoret. Leietakerne i Håkongården får i tillegg til kjøkken i egne kontorlokaler, tilgang til et stort og velutstyrt felles kjøkken med spiseplass til mange. Perfekt for arbeidsmiljø på tvers av etasjer, og for mindre bedrifter som blir inkludert i et større nettverk.
Arbeidsmiljø og Trivsel
I Håkongården er det lagt tilrette for produktivitet og trivsel. Med en svært sentral beliggenhet er det alltid kort vei til en torsdagspils, en felles treningsøkt, eller en "walk and talk" langs bryggekanten. Bygården byr også på en felles takterrasse i bakgården, perfekt for en liten pause eller sosiale sammenkomster. For de som jobber i toppetasjen, er det dessuten en privat takterrasse.
Verdien av gjenbruk og bærekraftige løsninger
Gjenbruk og bærekraftige løsninger har vært Axers ledestjerne i renovering av bygget. Alt fra de elegante marmortrappene til de detaljerte smijernsarbeidene og de lysfylte sonene ved inngangspartiet er nøye pusset ned og restaurert. I toppetasjen er flere av de opprinnelige bjelkene bevart, noe som gir bygningen en unik karakter uten å gå på bekostning av kvalitet, komfort eller andre fasiliteter man skal forvente på en moderne arbeidsplass.
Dette harmoniske samspillet mellom gammelt og nytt gjør Haakongården til en unik arbeidsplass.
Plantegninger
Inndeling er for å illustrere muligheter i etasjen. Leietagertilpasninger er fullt mulig.
Galleri
Spørsmål om eiendommen?
Spennende historie
Håkonsgaten
Håkonsgaten strekker seg fra Baneveien til Olav Kyrres gate, og ble i 1884 opprinnelig oppkalt etter Håkon Håkonsson. Gateløpet ble prosjektert gjennom Paulsenmarken 1856, og var på den tid omgitt av reperbaner. Deretter ble gaten utbygget sørfra til Teatergaten i 1891–96.
Traseen fikk et litt krokete løp ved Sverres gate, av den enkle grunn at stadskonduktør C. F. von der Lippe skulle unngå å få sin hage ved Sukkerhuset beskåret.
Håkongården
Selve Håkongården er tegnet av Kavli og Krogseth, den gang for Manger Meieri og ble oppført i 1923.
Arkitektkontoret Kavli og Krogseth ble startet i Bergen 1915 av arkitektene Fredrik Z. Kavli (1878-1930) og Lars Krogseth (1878-1960).
Meierifunksjonene var opprinnelig i kjeller, 1. og 2. etasje, mens det ble drevet værelsesutleie/pensjonat i de øvrige etasjer.
En del av Bergens første byregulering
Bygningen inngår i kvartalsbebyggelsen som ble oppført på 1880- og 1890-tallet i Bergen sentrum og er slik en del av kvartalsreguleringen fra 1855, som var Bergens første moderne byregulering. Bygningen ble oppført i et nyklassisistisk arkitektonisk uttrykk som i all hovedsak er bevart, med unntak av at bygningen har fått nye vinduer, samt at de originale takarkene mot bakgår er endret.
Bygningen har arkitekturhistorisk verdi som eksempel på nyere leiegårdsbebyggelse og har også høy antikvarisk verdi som en svært viktig del av et helhetlig bygårdsmiljø.
Fra starten var det Manger Meieri utenfor Bergen som her drev produksjon, inkludert et gammeldags meieriutsalg. Her var det ysteri, skummingsrom, salterom og kjølerom. Deretter overtok Bergensmeieriet, så Vestlandsmeieriet.
Under 2. verdenskrig hadde gården vært beslaglagt av tyskerne og det var med nødvendig med diverse reparasjoner etter da krigen var over. Samtidig som det ble gjort ombygninger i forbindelse med utleie til Norske Meieriers Salgssentral.
Fra hotell til kontor
I årene etter ble gården ombygget til Skogen Hotel, som senere het H. C. Andersen Hotell. 1. etasje har opp igjennom tidene huset ulike barer og restauranter. En av de første barene het Den Grimme Elding.
Høsten 1997 kjøpte Christian Foss gården. Alle rom ble pusset opp og i 1999 åpnet Crowded House som var et bar- og restauranthus. Foss fikk senere med seg Espen Galtung Døsvig og i 2001 åpnet bar- og restauranthuset Soho.
Fram til 2021 drev Basic Hotel et hotell med 43 hotellrom fra 2. til 4. etg, to restauranter, pub samt resepsjonsområde i 1. etasje og mesanin.
I 2024 står Håkongården nyrenovert med alle kvaliteter en forventer i et moderne kontor og næringsbygg, samtidig som den spennende historien og unike utrykket er ivaretatt.