Nytt og bærekraftig boligprosjekt i Meieriparken
Selskapet har valgt å bevare og transformere den eksisterende bygningsmassen i Meieriparken i Hamar i stedet for å rive og bygge nytt. Dette valget er basert på en helhetlig vurdering av miljø og bærekraft, der ombygging utgjør en betydelig reduksjon i klimagassutslipp. Det nye Boligprosjektet planlegges bygget ut med 9 500 kvadratmeter boliger, i tillegg til næringsarealer og parkering. De mener prosjektet i Meieriparken er et godt eksempel på hvordan miljøbevisste løsninger kan benyttes i boligutvikling.
Viktig bidrag for å nå Hamar kommunes målsetninger
En klimagassanalyse nylig utført av Asplan Viak viser at ved å bevare og transformere eksisterende bygg, reduseres klimagassutslippene med hele 44 % sammenlignet med å rive eksisterende bygg for å bygge boliger. Dette tilsvarer en besparelse på ca 70 tonn CO₂-ekvivalenter – tilsvarende mer enn 400 flyreiser tur-retur Oslo og London, eller nesten 350 000 kilometer med bilkjøring. Hamar kommune har forpliktet seg til å følge de nasjonale klimamålene, og denne typen nybygg vil blie et viktig bidrag til å nå de målene som er satt i kommuneplanens arealdel.
Bærekraft i praksis
Prosjektsjef Tom-Erik Sørensen forklarer: – Å rive og bygge nytt er den enkle løsningen, men vi mener ikke det er den riktige løsningen. Ved å bygge på eksisterende konstruksjoner, reduseres blant annet materialforbruket og bidrar til å minimere mengden avfall. Dette vil også bidra til å kutte ned byggetiden og mengden transport inn ut av eiendommen ved å bevare.
Samtidig som vi bevarer, skaper vi nye og varige løsninger. Dette er bærekraft i praksis. For å gjøre dette mulig vil det være nødvendig å bygge noen ekstra etasjer i bakkant mot Vangsveien. Disse vil ikke bare skjerme for støy, men også åpne opp for utsikt til Mjøsa for enda flere beboere. Sørensen påpeker at dette er en god løsning som balanserer utbygging med hensynet til nærområdet og naturen.
Miljøbevisst utvikling for fremtiden
Analysen fra Asplan Viak løfter frem klimagassutslipp fra materialer, transport og byggeprosess, og konkluderer med at gjenbruk og ombygging er det mest miljøvennlige alternativet. Dersom prosjektet i stedet skulle innebære riving og nybygg, ville det kreve omfattende grunnarbeid, inkludert blant annet bygging av parkeringskjeller i vanntett betong under flomhøyde, noe som igjen medfører høyere utslipp.
– Dette prosjektet viser at det er mulig å kombinere god byutvikling med konkrete tiltak for å redusere klimafotavtrykket. For oss handler dette om å ta ansvar, ikke bare for dagens generasjon, men også for fremtidige generasjoner, avslutter Sørensen.
Et bærekraftig bidrag til Hamar
For å nå de nasjonale klimamålene som er satt for bygge- og anleggsbransjen er det viktig at private eiendomsutviklere og kommunen er de fremste bidragsyterne, ved å planlegge, regulere og vedta planer som gjør det mulig å bevare de byggene i god nok stand til å kunne transformeres.
Med høy grad av gjenbruk og klimasmarte løsninger, blir Meieriparken et eksempel på hvordan vi kan bygge for fremtiden uten å påføre unødvendig belastning på miljøet. Samtidig skapes et godt bomiljø som både lokalbefolkning og kommunen kan være stolte av.
Kilder: framtiden i våre hender. Universitetet i Oslo: Klimakalkulator. Klimasmartsemester.se
Rapport Asplan Viak datert 05.12.24, standard Norge 2018, NS 3720: 2018: Metode for klimagassberegninger for bygninger