axer
Axer
Bolig

Møt Borger Borgenhaug

Eventyret som i dag er Axer Eiendom startet i Tønsberg for 25 år siden.

Borger Borgenhaug, grunnlegger og eier av Axer Eiendom startet i sin tid en karriere i Veidekke, som allerede da var et etablert selskap av god størrelse. Etter noen år valgte han å gå ut av det etablerte og starte for seg selv. Selv beskriver han overgangen var stor, og læringskurven bratt. I starten var det bilen som var kontoret mitt, og fra å være en del av et velsmurt maskineri måtte jeg nå ordne alt selv, forteller Borger.

Han husker fortsatt det første møtet i banken.

Der stod jeg og ba om lån, med lua i hånden. Egenkapitalen var en bolig på Tjøme som jeg hadde bygget på fritiden. Det huset hadde jeg jobbet hardt for. Med familie, full jobb og jobb på si var det nemlig ikke mye fritid. Men det gjorde nytten. Selskapet fikk etter hvert lånene vi trengte, og dermed kunne vi gå i gang med å bygge butikker for Rema,  Rimi (senere ICA, i dag Coop) og Kiwi, sier han.


De første ansettelsene

Etter hvert ble arbeidsmengden stor, og Borgenhaug ble nødt til å styrke selskapet med flere folk. - Det er stor forskjell på oss mennesker. Noen er utpregede eventyrere, mens de fleste trenger en viss grad av sikkerhet i livene sine. Da forstår jeg godt at å bli ansatt nummer én, ikke nødvendigvis er så tillitsvekkende. Men noen må nødvendigvis være de første, og jeg vil si at vi traff godt både med de første ansettelsene våre og med dem som har fulgt siden, sier han.

De ansatte har alltid vært viktige for Borger, og vesentlig for å bygge et sterkt selskap. Selskapets verdigrunnlag og drivere har siden oppstarten vært handlekraftig og løsningsorientert, noe som vektlegges i ansettelser av nye medarbeidere. 

- Å ansette folk i et ungt selskap er ikke alltid enkelt. Det å ansette de riktige folkene er enda vanskeligere. I dag har vi gjerne 300 søkere til en jobb. Da jeg lyste ut den første stillingen meldte det seg kun to søkere. 

Historien bak navnet

I begynnelsen het selskapet Akershus Eiendomsutvikling, et navn som fortalte godt både hva de drev med og hvor hoveddelen av virksomheten befant seg. Etterhvert som selskapet vokser, og med et utvidet geografisk nedslagsfelt ble det naturlig å endre navnet også. 

Selve navnet Axer ble opprinnelig valgt til et aksjeselskap som ble etablert med hensikt å bygge en dagligvareseksjon, som ble leid ut til dagligvarebutikken Kiwi. 

Samtidig, som følge av utvidelse og profesjonalisering av selskapet ble det engasjert et ledende reklamebyrå for å gjøre en strukturert og systematisk navneprosess. Ingen av forslagene byrået foreslo var i nærheten av navnet som allerede var etablert. 

Borger forteller at det var like viktig at de ansatte var delaktige i prosessen, og etter en intern avstemming gjensto navnet Axer som en klar vinner. - Axer er et godt navn. Ved oppføring av en bygning benyttes aksene til å plassere bygget. Aksene er dessuten faste og presise referanser. Det er det samme vi ønsker å være som selskap, og navnet gjenspeiler seg videre i  noen av våre viktigste kjerneverdier; vi er forutsigbare og til å stole på, sier han. 

Profesjonelt styre 

En annen viktig ting Borger gjorde etter at han stod på egne ben, var å etablere et profesjonelt styre.

- Jeg har alltid vært mer glad i å tjene penger enn å bruke dem, og jeg misliker å tape penger. Det er muligens det verste jeg vet, noe som kan være både en god kvalitet og en utfordring når du bygger et selskap fra start. Du er nødt til å være der det skjer, - når det skjer. 

Det er mange avgjørelser som må tas, og Borger oppdaget raskt at han savnet en sparringspartner. - Den partneren og rådgiveren fant jeg i styret mitt. Dette er flinke folk, og som innen mange områder er flinkere enn meg. Kombinasjon og variasjon i kompetansen hos styret, såvel som i organisasjonen ellers er en av våre styrker. Styret har i tillegg definert vår visjon, våre langsiktige mål og strategiene som legges til grunn for å komme dit.

Vekst

Borgers, og selskapets første store mål var å nå en halv milliard, som han egentlig trodde var uoppnåelig. Da selskapet likevel nådde dette målet, ble listen lagt på en milliard. Deretter 2 milliarder. 

- Det å nå disse uvirkelige målene har vært veldig moro, og det viser at vi har gjort riktige valg opp igjennom. Vi har bygget verdier, steg for steg, med en solid strategi i bunn og gjennom hardt arbeid og innsats fra alle ansatte hver eneste dag.

- Jeg er ekstra stolt av at vi har gjort dette uten å ha en rik onkel i bakhånd som vi kan lene oss på i vanskelige stunder. Jeg husker ennå hvordan det var å ringe nettbanken midt på natten for å sjekke om det er penger til lønn neste dag. Den perioden har vi lagt bak oss nå, og både de ansatte og styret skal ha stor takk for at vi har kommet dit vi er i dag, slår Borger fast.

Robust og solid

I dag ledes selskapet av daglig leder Ole Halvor Svenkerud, og det er en samlet organisasjon som står bak målsetningen om å fortsette den sterke veksten selskapet har opplevd siden oppstarten i Tønsberg for 25 år siden. 

- Med en bunnsolid organisasjon, en sterk og god eier og en prosjektportefølje som gjør at vi står robust i dagens marked, så ser fremtiden svært lys ut for Axer, sier Svenkerud når han skal beskrive selskapet han leder i jubileumsåret 2024.

- Fremover skal vi benytte historikken og den sterke merkevaren som er bygd opp til å bli enda synligere i markedet, og komme til flere gode samarbeidsmuligheter, legger han til.

Disse to sitatene er beskrivende for Axer i dag, og hvordan selskapet nå posisjonerer seg for fremtiden. Fremover er det samarbeid med andre dyktige og fremoverlente aktører som gjelder. 

Blant de største i Bergen

Axer sin prosjekt- og eiendomsportefølje anno 2024 er grovt sett fordelt på fire ulike geografiske områder.

Det indre østlandsområdet er området selskapet alltid har operert i. Det var her det startet, ganske enkelt fordi det var her Borger Borgenhaug var etablert, med kjennskap til markedet og et godt nettverk. I dag ligger hovedkontoret på Tjuvholmen, med prosjekter både i og rundt Oslo, sier Borger.

Det er imidlertid i Bergen de fleste og mest omfattende prosjektene ligger. Bakgrunnen for utvidelsen til Bergen var litt tilfeldig, som så mye annet her i livet. Etter at familien min flyttet til Bergen og jeg selvsagt flyttet med dem, begynte jeg litt etter litt å få øynene opp for mulighetene på Vestlandet.
Det endte med at vi åpnet et Bergenskontor i 2017, sier han.

I dag sitter vi på flere av de mest spennende prosjektene i Bergen, og vi er en av aktørene som i årene som kommer vil være med å prege fremtidens Bergen, slår han fast.


Stavanger og Gran Canaria

I tillegg til disse prosjektene er Axer også engasjert i Stavanger og på Gran Canaria.

Satsningen i Stavanger er en logisk videreføring av Bergen. Dette er to byer som på hver sin måte er ledende i den norske samfunnsutviklingen, og hvor Axer ser store muligheter fremover.

Gran Canaria var litt mer tilfeldig. Etter at Borger tilbragte stadig mer tid med familien der, innså han at det var gode muligheter også her. -Jeg er ikke typen som slår meg til ro i en strandstol, og jeg har nok mye energi. Jeg ble oppsøkt av meglere og tomteselgere og begynte møteaktiviteter også på dette stedet, sier han. 


Eier og styremedlem 

Axer-eieren og Axer-gründeren Borgenhaug har nå trukket  seg tilbake fra den daglige driften av selskapet, og er nå kun eier og styreleder. 

- I tidlig alder lovet jeg barna mine at jeg ville pensjonere meg da jeg fylte 50, og deretter bruke mye tid sammen med dem. Det løftet har jeg klart å holde. I dag er Axer et selskap som klarer seg utmerket godt uten at jeg blander meg opp i alle detaljene, og fremfor å være han med hendene på rattet, er jeg nå en av dem som gir råd og forvalter den overordnede strategien.

På ett område klarer han imidlertid ikke å holde seg unna.

- Jeg elsker som sagt å gjøre business, og akkvisisjon er noe av det meste spennende jeg vet. Når spennende muligheter byr seg, så er jeg ikke vond å be, avslutter han med et smil.