axer
Axer
Bolig

Møt Borger Borgenhaug

Eventyret som i dag er Axer Eiendom startet i Tønsberg for 25 år siden.

Året var 1999, og sammen med partnerne Nils Thomas og Tom etablerte Borger Borgenhaug et selskap som skulle bygge dagligvarebutikker. Han var ennå ikke fylt 30 år, hadde en god jobb avdelingsleder i Veidekke, jobbet som takstmann på si, og var klar for noe nytt.

 Kontor i bilen
- Overgangen fra Veidekke ble stor, og læringskurven bratt. I starten var det bilen som var kontoret mitt, og fra å være en del av et velsmurt maskineri måtte partnerne mine og jeg nå ordne alt selv, forteller Borger.

Han husker fortsatt det første møtet i banken.

- Der stod vi og ba om lån, med lua i hånden. Egenkapitalen vår var en bolig på Tjøme som jeg hadde bygget på fritiden.

- Det huset hadde jeg jobbet hardt for. Med familie, full jobb og jobb på si var det nemlig ikke mye fritid. Men det gjorde nytten. Vi fikk etter hvert lånene vi trengte, og dermed kunne vi gå i gang med å bygge butikker for Hakon Gruppen (senere Rimi, i dag Coop) og Kiwi, sier han.

Underveis i dette løpet skilte de tre partnerne lag, samtidig som Borger solgte takseringsselskapet sitt for å satse fullt og helt på det som siden skulle bli Axer.

  


 

Historien bak navnet


- I begynnelsen het vi Akershus Eiendomsutvikling, et navn som fortalte godt både hva vi drev med og hvor vi hadde hoveddelen av virksomheten vår. Men det ble for likt Akershus Eiendom, megleren av næringseiendom, så vi trengte et nytt navn.

- Nå befinner vi oss i 2004, og på det tidspunktet var entreprenøren Ole K Karlsen fra Drammen inne i selskapet som investor med 20 prosent av aksjene. Hans selskap – både den gangen og i dag – heter Oxer Eiendom.

- Så jeg gjorde det enkelt. Jeg byttet ut O-en i Oxer med A-en i Akershus Eiendomsutvikling, og kalte oss for Axer, forteller Borger.

Senere koblet han inn det som var et av de ledende reklamebyråene i Norge på den tiden, Dinamo, for en grundigere og mer systematisk navneprosess. Ingen av forslagene de kom opp med kunne måle seg med navnet han valgte på måfå, og siden har navnet vært Axer.

- Axer er et godt navn. Vi er en eiendomsutvikler, og aksene inne i byggene er en av bærebjelkene våre. Det er faste, presise størrelser som alltid er der, akkurat slik vi også tar mål av oss om å være.

- I tillegg var det navnet de ansatte ville ha da de ble tatt med på råd, sier han.

 

De første ansettelsene 

De ansatte har alltid vært viktig for Borger.

- Det er grenser for hvor lenge du kan drive en vekstbedrift alene, med kontor i bilen. Da jeg kjøpte ut Nils Thomas i 2004 bestemte jeg meg for at jeg ville bygge opp et robust selskap, og at jeg ville ansette folk.

- Å ansette folk i et tidligfase-selskap er ikke lett. Det å ansette de riktige folkene er enda vanskeligere. I dag har vi gjerne 300 søkere til en jobb. Da jeg lyste ut den første stillingen meldte det seg to søkere.

- Det er stor forskjell på oss mennesker. Noen er utpregede eventyrere, mens de fleste trenger en viss grad av sikkerhet i livene sine. Da forstår jeg godt at et tidligfase-selskap hvor du blir ansatt nummer én ikke nødvendigvis er så tillitsvekkende. Men noen må nødvendigvis være de første, og jeg vil si at vi traff godt både med de første ansettelsene våre og med dem som har fulgt siden, sier han.

Profesjonelt styre 

En annen viktig ting Borger gjorde etter at han stod på egne ben i 2004 var å etablere et profesjonelt styre.

- Jeg har alltid vært mer glad i å tjene penger enn å bruke dem, og jeg hater å tape penger. Det er kanskje det verste jeg vet, og dette er både en kvalitet og en utfordring når du bygger noe fra bunnen av. Da må du være på, og være der det skjer, når det skjer. Det er masse avgjørelser som må tas, og jeg oppdaget raskt at jeg savnet noen å sparre med.

- Den rådgiveren fant jeg i styret mitt. Styret i Axer har vært avgjørende for suksessen vår. De er flinke folk, flinkere enn meg, og de har ikke bare passet på butikken vår. De har også vært dem som har definert de langsiktige målene våre. Visjonen vår, og strategiene som skal muliggjøre at vi når dem.

- Det første hårete målet vårt var å nå en halv milliard, som jeg ærlig talt trodde var uoppnåelig. Da vi likevel nådde dette målet la vi listen på en milliard. Så på to milliarder. - Det å nå disse uvirkelige målene har vært veldig moro, og det viser at vi har gjort riktige valg oppigjennom. Vi har bygget verdier, steg for steg, med en solid strategi i bunn og gjennom hardt arbeid av alle mann hver eneste dag.

- Og vi har gjort dette uten noen rik onkel i bakhånd som vi kan lene oss på i vanskelige stunder. Jeg husker ennå hvordan det var å ringe nettbanken midt på natten for å sjekke om det er penger til lønn neste dag. Den perioden har vi lagt bak oss nå, og både de ansatte og styret skal ha stor takk for at vi har kommet dit vi er i dag, slår Borger fast.

Betydelig aktør 

Axer sin prosjekt- og eiendomsportefølje anno 2024 er grovt sett fordelt på fire ulike geografiske områder.

- Det indre østlandsområdet er området vi alltid har operert i. Det var her det startet, enkelt og greit fordi det var her jeg kjente markedet og hadde hele nettverket mitt. I dag har vi hovedkontoret vårt på Bolette brygge, og vi har prosjekter både i og rundt Oslo, sier Borger.

- Det er imidlertid i Bergen at vi har flest prosjekt gående, og der har vi også de største prosjektene våre.

- Bakgrunnen for den utvidelsen var litt tilfeldig, som så mye annet her i livet. Etter at familien min flyttet til Bergen og jeg selvsagt flyttet med dem, begynte jeg litt etter litt å få øynene opp for mulighetene på Vestlandet. Det endte med at vi åpnet et Bergenskontor i 2017, sier han.

- I dag sitter vi på flere av de mest spennende prosjektene i Bergen, og vi er en av aktørene som i årene som kommer vil være med å prege framtidens Bergen, slår han fast. Stavanger og Gran Canaria

 I tillegg til disse prosjektene er Axer også engasjert i Stavanger, og på Gran Canaria.

- Stavanger-satsingen vår er en logisk videreføring av Bergen. Dette er to byer som hver på sin måte er ledende i den norske samfunnsutviklingen, og hvor vi ser store muligheter fremover.

- Satsingen vår på Gran Canaria er litt mer tilfeldig. Etter at jeg ble singel for noen år siden begynte jeg etter hvert å tilbringe mer og mer tid på Gran Canaria. Jeg er imidlertid ikke typen som slår meg til ro i en strandstol. Jeg har mye energi i kroppen. Det trenger å skje noe. Jeg elsker business, og jeg oppdaget raskt at Spania også kunne være et marked for oss, sier Borger.


Eier og styremedlem 

Siden den gang har Axer-eieren og Axer-gründeren Borgenhaug trukket seg tilbake fra den daglige driften av selskapet, og er nå kun eier og styremedlem.

- Isolert sett har penger aldri vært et mål for meg. Penger er et middel til å oppnå det som er målene dine.

- Jeg lovet tidlig barna mine at jeg ville pensjonere meg da jeg fylte 50, og deretter bruke masse tid på dem. Det løftet har jeg klart å holde. I dag er Axer et selskap som klarer seg utmerket godt uten at jeg blander meg opp i alle detaljene, og fremfor å være han med hendene på rattet er jeg nå en av dem som gir råd og forvalter den overordnede strategien.

På ett område klarer han imidlertid ikke å holde seg unna.

- Jeg elsker som sagt å gjøre business, og akkvisisjoner er noe av det meste spennende jeg vet. Når jeg kjenner lukten av sagmugg kommer den gamle sirkushesten i meg fram igjen, og da klarer jeg ikke å holde meg unna manesjen, smiler Borger.